fbpx

Training mindfulness bij chronische pijn

/Training mindfulness bij chronische pijn
Training mindfulness bij chronische pijn2021-08-20T13:07:59+00:00

Inhoud van de training

Chronische pijn kan de kwaliteit van je leven diepgaand beïnvloeden. Hoe kun je balans blijven vinden tussen je belasting en belastbaarheid als je te kampen hebt met chronische pijnklachten en de bijkomende vermoeidheid, spanning, stress en emoties. Hoe kun je ondanks deze mogelijke disbalans toch betekenis geven aan je leven en weer plezier en vreugde ervaren?

De ervaring leert dat mindfulnesstraining helpt bij het ontwikkelen van het vermogen om op een effectieve en ondersteunde manier om te gaan met chronische pijnklachten en weer grip te krijgen op je leven.

De -Mindfulnesstraining-bij-chronische-pijn- bevat de kernelementen van de reguliere Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR).
(klik op deze link voor meer informatie over de MBSR training)

De basis van de training is het beoefenen van mindfulness: met open, milde en accepterende aandacht aanwezig zijn bij de ervaringen in het moment, zonder daar meteen een oordeel over te hebben of er, vanuit automatisme, direct op te reageren.

Deze training heeft een aantal specifieke toepassingen voor mensen die leven met chronische pijn.
Gaandeweg de training ga je de positieve werking van mindfulness bij chronische pijn ontdekken.
Je leert hoe je met de juiste aandacht voor de adem, het lichaam, bewuste bewegingsoefeningen en het ontwikkelen van een compassievolle houding naar jezelf, de pijn kunt verzachten. En ook hoe je reacties op de pijn zoals spanning en gevoelens van onmacht kunt verminderen of kunt opheffen.
De beoefening van compassievolle acceptatie is tevens een kernelement van het trainingsprogramma. Ook is het bespreken van de persoonlijke ervaringen met betrekking tot de oefeningen een belangrijk onderdeel van de training. Dit is specifiek gericht op het leven met chronische pijn.

Daarnaast oefen je dagelijks thuis met een werkboek en geluidsbestanden met oefeningen.

Het toepassen van Mindfulness bij chronische pijn

Waar het natuurlijk om gaat is dat je je mindfulness-vaardigheden leert toepassen in je dagelijks leven. Tijdens de training wordt daar ruim aandacht aan besteed. Je leert om met de juiste, namelijk een vriendelijk en milde aandacht, aanwezig te zijn bij je dagdagelijkse activiteiten. Door het ontwikkelen en toepassen van een passend dagritme leer je de cirkel van over- en onder belasting te doorbreken. Hierdoor hou je meer energie over voor dingen die voor jou echt belangrijk zijn.
Het toepassen van de mindfulness vaardigheden zoals je die gaandeweg de training gaat ontwikkelen zijn dan ook geen ‘trucjes’ maar een nieuwe heilzame en ondersteunende manier van omgaan met en reageren op je pijnbeleving.

Je ervaart meer grip op je eigen leven en gezondheid en een verbetering van je kwaliteit van leven.

Effecten van de mindfulness training bij chronische pijn

De training heeft reeds vele mensen met chronische pijnklachten geholpen in het ervaren van een meer gelukkig en waardevol leven.
Effecten die genoemd worden zijn:
– Het verzachten van pijn
– Het verminderen van stress en spanning
– Het versterken en behouden van de mentale veerkracht
– Meer in evenwicht en balans blijven
– Meer bewuste keuzes maken

Voor wie

De training -Mindfulness bij chronische pijn- is toegankelijk voor iedereen met chronische pijn. De training kan een waardevolle aanvulling zijn op reguliere behandelingen, medicatie en pijnbestrijding. Voor deelname is geen verwijzing van een arts of andere instantie nodig.
Wat wel nodig is, is de bereidheid om tijdens de training dagelijks thuis te oefenen.

Heb je interesse?

Heb je te maken met chronische pijnklachten en zijn deze van (diepgaande) invloed op je dagelijks leven en gevoel van welzijn? Dan is de -Mindfulnesstraining-bij-chronische-pijn- misschien iets voor jou.

Heb je interesse, laat je gevens dan achter via het formulier hieronder. Trainer Paul van Gemert belt je dan spoedig terug om af te stemmen. Lees ons uitgebreide artikel over Mindfulness bij Chronische pijn hier

“Door simpelweg te erkennen hoe het is, wordt alles anders”. Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstraining

Wil je je aanmelden voor een training of meer informatie over mindfulness bij chronische pijn, laat dan je gegevens hier achter. Trainer Paul van Gemert neemt spoedig contact met je op om een startdatum af te stemmen.