fbpx

Mindfulness TANDEM training

/Mindfulness TANDEM training
Mindfulness TANDEM training2018-12-18T12:43:26+00:00

TANDEM staat voor Training AaNdacht voor mensen met DEmentie en Mantelzorgers.

TANDEM is een 8-weekse mindfulness-training, speciaal voor mensen met dementie in een vroege fase én hun mantelzorgers.

In het Nederlands zou mindfulness vertaald kunnen worden als “opmerkzaamheid”, het met aandacht aanwezig zijn in het moment, zonder hierover te oordelen of het anders te willen. Recent onderzoek laat zien dat mindfulness een bijdrage kan leveren aan het welzijn van mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers. Beoefening van mindfulness kan mensen helpen om anders om te gaan met moeilijke ervaringen in het leven, zoals veranderingen in de gezondheid, pijn of verdriet. De training geeft een nieuw perspectief op ziekte en gezondheid, waardoor de kwaliteit van leven kan verbeteren, bijvoorbeeld omdat men zich minder zorgen gaat maken, of minder blijft vastzitten in gedachten over wat ooit was of wat ooit nog gaat komen.

Mindfulness training

Mindfulness training vergroot jouw vermogen om met je aandacht meer aanwezig te zijn in het HIER en NU. Het leert je volledig bewust te zijn van wat je in het moment ervaart. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van ‘automatisch’ te reageren.

Lees meer

Bekijk onze trainingen.

De mindfulness trainingen starten op diverse dagen en tijden. Zo is de kans groot dat er een geschikt moment voor je is om aan de training te kunnen deelnemen.

Lees meer

Gemeenschappelijke basis ontwikkelen

Ontwikkeling TANDEM

Eind 2016 werd gestart met de ontwikkeling van TANDEM door onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg. De onderzoekers gingen ervan uit dat er meerwaarde zou kunnen ontstaan wanneer, personen met dementie samen met hun primaire mantelzorger aan een training zouden deelnemen. Dementie heb je immers niet alleen, ook de mensen in de omgeving van de persoon met dementie zoeken na een diagnose steeds naar evenwicht in een voortdurend veranderende relatie.

Samen de training doorlopen biedt de mogelijkheid om via de beoefening een pas op de plaats te maken, en een nieuwe gemeenschappelijke basis te ontwikkelen die gericht is op zien van, en vrede hebben met al wat er aanwezig is in het moment, met mildheid en compassie voor elkaar.

Deze gezamenlijke herstart geeft nieuwe ruimte aan alles wat er, ondanks de veranderingen die de ziekte met zich meebrengt, nog steeds wel mogelijk is.

Inzet: “en hij (partner met dementie) had een groot vertrouwen in de meditatie. In zijn eentje kon hij zich niet herinneren hoe hij moest mediteren, daarom mediteerden wij regelmatig samen. hij zij dat de meditatie op een bepaalde manier nu veel vanzelfsprekender verliep dan in het verleden”.