fbpx

Mindfulness voor ouderen

/Mindfulness voor ouderen
Mindfulness voor ouderen2019-02-23T07:49:56+00:00

Ouder worden is een proces waar we allemaal mee te maken hebben.

Ouder worden gaat gepaard met mooie en soms ook moeilijke ervaringen. De moeilijke ervaringen hebben vaak te maken met het omgaan met verlies, rouw en afscheid.

Het gaat hierbij niet alleen om verlies van dierbaren. Ook de achteruitgang van vitaliteit en/of gezondheid of het verlies van (vrijwilligers)werk kunnen een grote impact op ons leven hebben. In de huidige maatschappij ervaren ouderen bovendien dat de druk om zelfstandig en onafhankelijk te blijven steeds groter wordt.

Het is voor veel ouderen dan ook niet gemakkelijk om op een wijze manier om te gaan met de uitdagingen die het leven met zich mee brengen. Belangrijke thema’s die hierbij een rol spelen zijn acceptatie en loslaten.

De mindfulness training voor ouderen kan hierbij helpen.

Mindfulness voor ouderen

Mindfulness voor ouderen kan ondersteuning bieden bij het op een meer evenwichtige manier omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengen. Bijvoorbeeld zodat piekeren en sombere gedachten niet de overhand gaan nemen. Mindfulness biedt een methode van stilstaan en bezinning bij wat er nu is en wat ons beweegt. Acceptatie van het moment is een belangrijke factor die geoefend wordt. Het gaat er niet om dat je alles leuk vindt , maar als er onaangename dingen in het leven zijn die je niet kunt veranderen, helpt het als je ze kan accepteren.

 

Over de cursus

De cursus bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van twee uur en iedere bijeenkomst heeft een thema. U neemt aan de cursus deel in een kleine groep met gelijkgestemden. In overleg vindt de cursus in het zorgcentrum plaats.

Tijdens de cursusbijeenkomsten worden diverse mindfulness technieken geoefend zoals begeleide aandachts- en concentratieoefeningen en eenvoudige bewegingsoefeningen. Er komen ook theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van ervaringen. Door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt je opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er helpende inzichten ontstaan. Mindfulness is een vaardigheidstraining en dat vraagt oefening. Een onderdeel van de cursus is dan ook thuis oefenen. Hiervoor krijgt u een cursusmap aangereikt.

Vergoeding

Afhankelijk van uw zorgverzekering is een (gedeeltelijke) vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar of met het Mindfulness Centrum Eindhoven.

Trainingslokatie

De training wordt verzorgd in de locatie van Vitalis, Parc Gender aan de Maria van Bourgondiëlaan in Eindhoven.