fbpx
//Vergoeding van de kosten voor een mindfulnesstraining.

Vergoeding van de kosten voor een mindfulnesstraining.

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor deelname aan een mindfulnesstraining. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Hoe zit dat nu precies?

We zijn als Mindfulness Centrum Eindhoven natuurlijk blij dat steeds meer zorgverzekeraars de effectiviteit van mindfulness op waarde schatten en dat ook onderschrijven door een (gedeeltelijke) vergoeding op te nemen in de aanvullende verzekering.
We zien ook in de (sociale) media regelmatig aanlokkelijke ‘one-liners’ voorbij komen over vergoeding door de zorgverzekeraars voor een mindfulnesstraining. Variërend van “wordt vergoed…”, “vergoeding mogelijk…”, en zelfs “altijd vergoeding…”.
We vinden het belangrijk om over de verwachtingen omrent de vergoedingen helder te zijn.

Daarom kun je hieronder lezen over de voorwaarden die van toepassing zijn om voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen.

 

Vergoeding bij bepaalde klachten.

Enkele zorgverzekeraars hanteren de voorwaarde dat er sprake moet zijn van bepaalde klachten, zoals burnout of een aankomende burnout en/of chronische stressklachten. Veelal wordt een verwijzing gevraagd van de huisarts.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.

 

Een erkende beroepsvereniging.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de trainer bij wie je de mindfulnesstraining gaat volgen aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging. Dat is de VMBN, (Vereniging voor Mindfulness Based trainers Nederland en Vlaanderen www.vmbn.nl). Bovendien dient de trainer bij de VMBN geregistreerd te zijn als categorie 1 trainer.
Een enkele zorgverzekeraar erkent ook de VVM, Vereniging Voor Mindfulness (www.vvm.nl) Uiteraard voldoet je trainer van het Mindfulness Centrum Eindhoven aan deze voorwaarden.

 

Welke zorgverzekeraar vergoedt mindfulness?

Het is raadzaam om te informeren bij je eigen zorgverzekeraar of het instituut waar je de training gaat volgen of de training (deels) wordt vergoed en onder welke voorwaarden vergoeding mogelijk is. Op de website van Zorgwijzer vind je meer informatie over verzekeraars en polissen die een mindfulness­training vergoeden. De vergoede bedragen liggen in 2021 tussen de 100,00 en 350,00.

 

Tips voor andere mogelijkheden voor vergoeding

Vergoeding via de werkgever
Veel werkgevers hebben een budget preventieplan, een ziekteverzuimbudget en /of een budget voor training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk.

Via het UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Via de gemeente
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kun je een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.

 

Waarom zou je een mindfulnesstraining gaan volgen?

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.

We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht, we proeven de rijkdom van het moment.

Een mindfulness­training helpt je wanneer je:

  • vaak het gevoel hebt geleefd te worden door je dagprogramma
  • in een druk leven moeilijk overeind blijft
  • meer momenten wilt vinden van genieten en rust
  • minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren)
  • lichamelijk last ervaart door spanning of stress
  • omgaan met moeilijke emoties lastig vindt

Enkele belangrijke resultaten van een mindfulness­training zijn:

  • meer bewustwording en inzicht krijgen in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)
  • meer afstand kunnen nemen van problemen
  • het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser
  • meer energie tot je beschikking hebben

De training

Een training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) bestaat uit 8 sessies plus een extra oefendag. De training wordt gehouden in het Mindfulness Centrum Eindhoven. www.mindfulnesscentrumeindhoven.nl

Klik hier als je meer wilt weten en je wil aanmelden.

 

Door |2021-08-03T14:03:30+00:0021 januari 2020|Praktische informatie|Reacties uitgeschakeld voor Vergoeding van de kosten voor een mindfulnesstraining.

About the Author:

Paul is een gepassioneerd mindfulness en compassietrainer. Hij heeft zijn opleidingen tot mindfulness trainer (MBSR) gevolgd bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Zijn opleiding tot compassie trainer (MBCL) volgde hij bij Frits Koster en Erik van den Brink. Paul is categorie 1 gecertificeerd en als zodanig ook geregistreerd bij de VMBN. Parallel aan zijn werk als trainer is hij psychosociaal therapeut en coach, vrijgevestigd, met een eigen praktijk. (www.paulvangemert.nl) Hij is tevens oprichter van het Mindfulness Centrum Eindhoven.